Πρόγραμμα


ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ

Προγραμματικές Θέσεις

Υποψήφιος Δήμαρχος : Δημήτρης Πιτούλης




ΑΞΟΝΑΣ 1 : ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ

·        Απογραφή οικονομικών δεδομένων για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής οικονομικής κατάστασης του Δήμου, με συνυπολογισμό επισφαλών απαιτήσεων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων (δανεισμός),
·        Τεχνικό Πρόγραμμα που να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες, με διαφάνεια στα έργα χωρίς κατατμήσεις.
·        Εξορθολογισμός της οικονομικής λειτουργίας των δημοτικών υποδομών και λειτουργιών, για εξοικονόμηση πόρων.
·        Διάθεση στους δημότες πόρων που θα εξοικονομηθούν: Μείωση τελών (30%) – Ενίσχυση κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων – αθλητισμός  –  πολιτισμός (70%).
·        Ενίσχυση ΚΕΠ με αξιοποίηση των υπαρχόντων Πολιτιστικών Κέντρων, ως Σημεία Εξυπηρέτησης των δημοτών, για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την έκδοση πιστοποιητικών κοντά στο σπίτι. Διεύρυνση δραστηριότητας των Πολιτιστικών Κέντρων των συνοικιών ώστε να μετεξελιχθούν σε πολυδύναμους χώρους εξυπηρέτησης δημοτών, δηλ. «μικρά συνοικιακά δημαρχεία» δημιουργώντας προϋποθέσεις αποκέντρωσης και εγγύτητας του όποιου προβλήματος με την αντιμετώπισή του.
·        Δημιουργία δημοτικής υπηρεσίας σχεδιασμού & παρεμβάσεων για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
·        Συνολική αναβάθμιση της μηχανογράφησης και των πληροφοριακών υποδομών, για την βελτιστοποίηση του ελέγχου και την αξιολόγηση του στελεχιακού δυναμικού.
·        Μητρώο & Κώδικας Δεοντολογίας των Προμηθευτών, με έμφαση στις τοπικές επιχειρήσεις.
·          Επιχειρησιακή Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών - Κοινοτικών Προγραμμάτων, με έμφαση στην Κοινωνική Οικονομία και σε Περιβαλλοντικές Δράσεις.
·          Μηχανισμός CLLD με έμφαση στην Κοινωνική Οικονομία και κινητοποίηση των τοπικών οργανώσεων για να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς περιορισμούς ανάπτυξη (βλ. ευπαθείς ομάδες και άνεργοι).

ΑΞΟΝΑΣ 2 : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 

·          Ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού, με αντικατάσταση φωτιστικών με υλικά νέων τεχνολογιών και στόχο εξοικονόμησης 60% των υφιστάμενων δαπανών. Δημιουργία κινήτρων σε επιχειρήσεις και δημότες που αποδεδειγμένα συμβάλλουν σε εξοικονόμηση ενέργειας.
·          Ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών Κτιρίων και χρήση ΑΠΕ, όπου αυτό απαιτείται. Πιλοτικό έργο σε ΔΑΚ (Κολυμβητήριο) με στόχο την εξοικονόμηση κατά 60% των υφιστάμενων δαπανών και επέκταση της ενεργειακής αναβάθμισης στο σύνολο των δημοτικών εγκαταστάσεων.
·          Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε επιλεγμένα σημεία που θα καλύπτουν συνολικά την έκταση του Δήμου, με τη θέσπιση συστήματος κινήτρων απόδοσης σε δημότες, επιχειρήσεις, σχολεία και σωματεία.
·          Λειτουργική αναδιάταξη κάδων, τακτικός έλεγχος και καθαρισμός τους, σε συνάφεια με την ανακύκλωση, την καθαριότητα και τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών.
·          Καθαρισμός του ρέματος Πικροδάφνης και τεχνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης ρύπανσης και προστασίας υγείας κατοίκων και του θαλάσσιου μετώπου. Απαιτούμενο η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στην οριστική λύση του προβλήματος με οικολογικά χαρακτηριστικά και διατήρηση του οικοσυστήματος.
·          Ίδρυση Οικολογικού Παρατηρητηρίου Π. Φαλήρου, το οποίο θα εξασφαλίσει όρους  επιστημονικής εξέτασης τοπικών θεμάτων όσο και υπερτοπικών, όπως η κατάσταση του Φαληρικού Όρμου και του ρέματος της Πικροδάφνης.
·          Αξιοποίηση κάθε χώρου που προσφέρεται για ανάπτυξη πρασίνου: Δημοτικά οικόπεδα, μεγάλα πεζοδρόμια, προαύλια σχολείων κλπ., κίνητρα σε ιδιώτες που διατηρούν αναξιοποίητα οικόπεδα για να εκχωρήσουν στο Δήμο το δικαίωμα φύτευσής τους.
·          Ενίσχυση ομάδων εθελοντικής εργασίας από δημότες για το περιβάλλον και την καθαριότητα - Παροχή ανταποδοτικών κινήτρων σε σχολεία και επιχειρήσεις.
·          Τακτικός καθαρισμός της παραλίας και τοποθέτηση υλικού (ομπρέλες - ξαπλώστρες) και συναφών ελαφρών υποδομών για χρήση από όλους τους δημότες.


ΑΞΟΝΑΣ 3 : ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

·          Σταθερή εποπτεία και συντήρηση πεζοδρομίων, παιδικών χαρών, σχολείων και κοινοχρήστων χώρων με ειδικό Τεχνικό Πρόγραμμα που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να αρθούν ανισότητες και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των πόρων.
·          Εντατικοποίηση του καθαρισμού των αποχετευτικών συνδέσεων αρμοδιότητας του Δήμου, για την αποφυγή καταστροφών σε περιπτώσεις φυσικών φαινομένων και έγκαιρη μέριμνα των συναρμόδιων φορέων για τις προσβάσεις εκτός αρμοδιότητας Δήμου.
·          Λειτουργική διευθέτηση των πεζοδρομίων και βελτίωση της προσβασιμότητας των κοινοχρήστων χώρων, σε γονείς σε μικρά παιδιά και ειδικότερα σε ΑΜΕΑ για την πλήρη προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις - υποδομές.
·          Επανασχεδιασμός των κυκλοφοριακών συνθηκών, φόρτου, στάθμευσης και υπερτοπικών διελεύσεων, σε μόνιμη συνεργασία με συγκοινωνιολόγο, με συνεχή διαβούλευση για μεγιστοποίηση της κοινωνικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.
·          Αναβάθμιση βασικών αξόνων: Α. Αλεξάνδρου, Αγίας Βαρβάρας, Ζησιμοπούλου, Αμφιθέας και δημιουργία χώρων στάθμευσης για την υποβοήθηση της επισκεψιμότητας και της εμπορικότητας τους.
·          Ειδική μελέτη για αναβάθμιση χρηστικότητας των αρτηριών Ζησιμοπούλου και Αγίας Βαρβάρας, με σκοπό την δημιουργία μηχανισμών ενίσχυσης των τοπικών αγορών και των επιχειρήσεων σε αυτές.
·          Διαμόρφωση Πλατείας Φλοίσβου, με βάση το πράσινο και την προσβασιμότητα των δημοτών - επισκεπτών σαν βασική πύλη εισόδου της πόλης από την παραλιακή λεωφόρο.
·          Σταδιακή δημιουργία δύο (2) πεζογεφυρών στην παραλιακή (1 άμεσα – 1 σε εύθετο χρόνο), για τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στο παραλιακό μέτωπο, το οποίο σήμερα παρουσιάζει δυσχερή πρόσβαση και αυξημένη επικινδυνότητα.
·          Δημιουργία ποδηλατοδρόμου πιλοτικά σε επιλεγμένα σημεία, και επέκταση μελλοντικά. Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής για ποδηλάτες, παράλληλα με εκπαίδευση και ανάπτυξη κουλτούρας για το ποδήλατο.
·          Αναδιάρθρωση του καθεστώτος στο Νεκροταφείο Παλαιού Φαλήρου, για τον έλεγχο της διαχείρισης και τη μείωση των τελών.

ΑΞΟΝΑΣ 4 : ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

·        Δημιουργία «Εναλλακτικού Επιμελητηρίου Π. Φαλήρου» για στήριξης της επιχειρηματικότητας, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, σαν ενδιάμεσου φορέα προώθησης της τοπικής απασχόλησης μέσω της παροχής υπηρεσιών σε επιχειρηματικότητα, καινοτομία, συνεργασίες (clusters, start-ups, επιχειρηματικές διαδρομές). Δημιουργία και λειτουργία της δομής στήριξης της επιχειρηματικότητας στον τομέα των νέων τεχνολογιών με έμφαση στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Χρηματοδότηση (ΕΕ και Ίδιοι Πόροι) δομής σαν θερμοκοιτίδα νέων και ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων.
·        Δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων για τεχνική βοήθεια στην υποβολή Κοινοτικών Προγραμμάτων και σε δράσεις αναδιοργάνωσης δομών και παραγωγικής βάσης.
·          Χορήγηση της εκπτωτικής κάρτας «ΦΑΛΗΡΟ-ΚΑΡΤΑ» σε όλους τους δημότες με εκπτωτικές παροχές από 10% και άνω από όλους τους συμβεβλημένους παροχείς υπηρεσιών ή εμπόρους.
·        Ελεύθερο wi-fi σε όλη την έκταση του Δήμου και διασύνδεση του με τις πολιτιστικές – αθλητικές και λοιπές επιχειρηματικές δομές που θα δημιουργηθούν.

AΞΟΝΑΣ 5 : ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

·          Σύστημα συνεχούς αξιολόγησης των μηχανογραφικών δομών - εφαρμογών από τους πολίτες, με διαδικασία και δείκτες που θα αποφασιστούν με διαβούλευση.
·          Διαφάνεια ενημέρωσης από διαδικτυακή δημοτική τηλεόραση και ραδιοφωνικό σταθμό, για την ισότιμη κάλυψη των δημοτικών παρατάξεων και δράσεων αθλητισμού – πολιτισμού κλπ. Άμεση κάλυψη των Δημοτικών Συμβουλίων και εκδηλώσεων του Δήμου.
·          Λειτουργική αναδιάταξη - εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης ιστοσελίδας, με έμφαση στην ισότιμη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων και της καθημερινής αποτύπωσης της αξιολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών από τους πολίτες.
·          Εισαγωγή του θεσμού εκπροσώπου γειτονιάς, με σκοπό τη συνεχή ενημέρωση των υπηρεσιών του Δήμου για προβλήματα της περιοχής ευθύνης τους.
·          Αξιοποίηση της πρόβλεψης τοπικών δημοψηφισμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου, με βάση τις διατάξεις και τις προβλέψεις του Καλλικράτη.
·          Διαβούλευση με τις δημοτικές παρατάξεις για τη διαμόρφωση βασικού πλαισίου θέσεων του Δήμου Παλαιού Φαλήρου για τον «Καλλικράτη».
·          Αξιοποίηση όλων των μηχανισμών και των μέσων που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο και οι κινήσεις πολιτών, για να εξασφαλισθούν οι συνθήκες ανάπτυξης μίας ανοιχτής και αλληλέγγυας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
·          Δημιουργία Forum Αξιοποίησης Έμψυχου Δυναμικού Πόλης, με στόχο την αξιοποίηση – αξιολόγηση δεξιοτήτων δημοτών που προτίθενται να υποστηρίξουν οικειοθελώς τις ανάγκες που παρουσιάζονται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής και της περιβαλλοντικής εγρήγορσης.

ΑΞΟΝΑΣ 6 : ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ - ΝΕΟΛΑΙΑ - ΠΑΙΔΕΙΑ

·          Αναδιάρθρωση του καθεστώτος χρήσης των εγκαταστάσεων του ΔΑΚ, εκτός των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης με εξοικονόμηση, με σκοπό την βελτίωση της χρήσης των υποδομών και τη μειωμένη χρέωση στους δημότες και τα σωματεία.
·          Αξιοποίηση του δημοτικού κτιρίου στο Φλοίσβο για την δημιουργία κέντρου καινοτομίας, διαδραστικών πολιτιστικών παρεμβάσεων και συναφών δράσεων.
·          Οπτικοακουστική απεικόνιση της ζωής στην πόλη με την ίδρυση ενός τεχνολογικά πρωτοποριακού «Μουσείου της Ζωής στο Φάληρο» που θα καταγράφει, θα αρχειοθετεί και θα αξιοποιεί όλα εκείνα που αποτελούν τη ζωή και την ιστορία της πόλης μας.
·          Αξιοποίηση του Πάρκου Φλοίσβου για τη μέγιστη δυνατή χρήση του από τους πολίτες, με δημιουργία σημείων πρόσβασης και ανάπτυξης παιγνίων και λειτουργία των εγκαταστάσεων με την μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, στην οπτική αναζήτησης νέων θέσεων εργασίας.
·          Δημιουργία δημοτικής σχολής χορού και δημιουργία εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες περιοχές, με σκοπό τη συνολική κάλυψη των αναγκών των δημοτών.
·          Δημιουργία «ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» του οποίου θα προΐσταται ο Δήμαρχος με στόχο τον συντονισμό δράσεων και την αξιοποίηση εθελοντών πολιτών που παράγουν πολιτιστικό έργο.
·          Δημιουργία ετήσιου Πολιτιστικού Προγράμματος, για ενίσχυση της επισκεψιμότητας και διάχυση της σε όλη την έκταση του Δήμου μέσω διαβούλευσης με τους δημότες.
·          Δημιουργία Αθλητικών εκδηλώσεων σε καλεντάρι, με χρήση των εγκαταστάσεων του ΔΑΚ, για την ενίσχυση των σωματείων, αύξηση της αναγνωρισιμότητας τους και την προώθηση της αθλητικής παιδείας.
·          Δημιουργία φιλοζωικής μονάδας, για την ουσιαστική προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας, την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων σε εθελοντική βάση και την καταγραφή των κατοικιδίων.
·          Κέντρα Νεολαίας σε δημοτικά κτίρια. Ενίσχυση του εξοπλισμού τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια ή άλλα παιχνίδια (Επιτραπέζια, πινγκ-πονγκ κλπ). Διαμόρφωση ειδικών χώρων για γκράφιτι.
·          Εισαγωγή του θεσμού «Δήμαρχος για μια εβδομάδα» για νέους (15 – 25 ετών) και δημιουργία ομάδας μαθητών από τα 15μελή των σχολείων για κοινοποίηση αναγκών, με εκπρόσωπο της ομάδας σε κάθε ΔΣ. Ηλεκτρονικά θεματικά δημοψηφίσματα νέων (15-25) ανά εξάμηνο.

ΑΞΟΝΑΣ 7 : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ

·          'Ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και ενίσχυση της λειτουργίας των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), σε άμεση συνέχιση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Δημιουργία εσωτερικών δομών χρηματοδότησης για την κάλυψη της συνολικής ανάγκης, με δεδομένη την μείωση της κάλυψης από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
·          Κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία ανά περιοχή, με ενεργοποίηση του ιατρικού δυναμικού της περιοχής για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Έμφαση σε ασθενείς ομάδες, ανασφάλιστους και νέους.
·          Κοινωνικός λειτουργός στα σχολεία, με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της παραβατικότητας και άλλων συναφών ζητημάτων που άπτονται στης υφιστάμενης κοινωνικής κατάστασης.
·          Δράσεις για την κοινωνική ένταξη, την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών σε όλους και της καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και ανισοτήτων.
·          Κοινωνικό Φροντιστήριο για την παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας στους μαθητές, με δημιουργία βραβείων και κινήτρων στους συμμετέχοντες μαθητές.
·          Προαγωγή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής ένταξης σε κοινωνικές επιχειρήσεις, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση.
·          Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικής Επιχειρηματικότητας από ευπαθείς ομάδες, με σκοπό την προγραμματική κάλυψη κοινωφελών εργασιών, για την δημιουργία θέσεων εργασίας.
·          Ενίσχυση εθελοντικών ομάδων του Δήμου ανά γειτονιά, με σκοπό τη συγκέντρωση και την κατανομή των τροφίμων και των αγαθών που θα συλλέγονται για απόρους και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Δραστηριοποίηση ηλικιωμένων εθελοντών ενεργών πολιτών.
·        Υποστήριξη και συντονισμός ομάδων για την κατανομή τροφίμων και λοιπών αγαθών σε ευπαθείς ομάδες και άπορους. Δημιουργία Τράπεζας Tροφίμων και Aγαθών και σύνδεση της με το Κοινωνικό Παντοπωλείο.





0 σχόλια: